Jaap Schaveling

Samenwerken & Leiderschap

Mijn bijdrage


Ik wil vooral eraan bijdragen om mensen, teams en organisaties te stimuleren om als zelforganiserende, lerende systemen hun toegevoegde waarde voor de samenleving verder te ontwikkelen. Stimuleren van persoonlijk meesterschap en vakmanschap, eenvoudig, wakker, contactvol en dienstbaar in het leven staan. Om daarmee een bijdrage te leveren aan een duurzame voor alle actoren leefbare samenleving.

Dit is steeds lastiger omdat we niet meer op een eiland leven. De hele wereld is steeds direkter met elkaar verbonden.

Relationships are the essence of the living world.

Ons gedrag kan grote consequenties hebben voor anderen. Bewustzijnsontwikkeling op meerdere niveaus is dan cruciaal.

The major problems in the world are the result of the difference between how nature works and the way people think (Gregory Bateson)


De interactie tussen mens en organisatie, proces en taak is de rode draad in mijn loopbaan. Het centrale thema van mijn werk is dat we in organisaties soms de bal zijn, die gespeeld wordt door onze persoonlijke-, groeps-, organisatie- en omgevingsdynamieken, en soms de speler zijn, we bepalen mede de dynamieken waar we ons in bevinden. Mensen begeleiden om iets meer de speler te worden, ook van zichzelf, is wat ik leuk vind.

Mijn werkgebieden zijn Samenwerken, Leiderschap, Systeemdenken en Trauma in organisaties.

Het grootste deel van mijn werkweek geef ik daaraan invulling als hoogleraar samenwerken & leiderschap van Nyenrode Business Universiteit. Daarnaast werk ik als zelfstandige. Mijn doelgroep zijn executives, mensen met (veel) werkervaring.