foto dirk brand dbf_20100414_6519


Sinds 1981 ben ik werkzaam geweest als wetenschapper, docent, organisatiecoach en manager en ben werkzaam geweest bij de Rijksuniversiteit Groningen, de Rijkspolitie, de Bond van Nederlandse Architecten, de Thorbecke Academie - Academie voor Overheidsmanagement en de ArboUnie-Zwolle.
Sinds 1997 ben ik verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Op dit moment als associate professor Organisational Dynamics & Leadership Development en Director Modular MBA programs. Daarnaast ben ik werkzaam als zelfstandig organisatiecoach.

In 1983 studeerde ik cum laude af in de Onderwijskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik ben gepromoveerd op het proefschrift Succesvol interim-management; meesterschap in een tijdelijke context.

De interactie tussen mens en organisatie, proces en taak is de rode draad in mijn loopbaan. Mijn thema is dat we in organisaties soms de bal zijn die door onze persoonlijke-, groeps-, organisatie- en omgevingsdynamieken gespeeld wordt en soms de speler zijn, we bepalen mede de dynamieken waar we ons in bevinden.

Om die dynamiek te adresseren maak ik vooral gebruik van kennis en ervaring op het terrein van organisatieontwikkeling, organisatiekunde, systeemdenken, vertijdelijking van organisaties, besluitvormingsprocessen, cognitive neuroscience en psychodynamiek op individueel, team en organisatieniveau.

Mijn missie is om mee te helpen levende organisaties te ontwikkelen waarin sprake is van mensen met persoonlijk meesterschap en vakmanschap, mensen die eenvoudig, wakker, contactvol en dienstbaar in het leven staan. Mede door het verzorgen van workshops, lezingen, (incompany)programma’s, wetenschappelijk onderzoek en het verspreiden van de resultaten daarvan wil ik een bijdrage leveren aan deze bewustzijnsontwikkeling in organisaties. Om daarmee een bijdrage te leveren aan een duurzame voor alle actoren leefbare samenleving.

Ik ben lid van de Academy of Management, SOL - Society for Organizational Learning en bestuurslid Stichting Zijnsoriëntatie.